Nieuwsberichten


Kamervragen Over Oppassende Bijstandsmoeder

zondag 9 oktober 2005, 17:27 - Michel Magielse

Staatssecretaris Henk van Hoof van sociale zaken moet zich in de Kamer verantwoorden voor zijn voorstel om bijstandsmoeders als oppas te laten werken. De SP is tegen de invoering van het plan van staatssecretaris van Hoof.

Van Hoof moet uitleg geven aan SP-Kamerlid Arda Gerkens. Gerkens kan zich niet vinden in het idee dat bijstandsmoeder met kinderen tot vijf jaar moeten werken als oppasser bij een kinderopvang.

Bijstandsmoeders
De bijstandsmoeders zouden met hun oppaswerk hun uitkering mogen houden. Daarnaast moet het voor gemeenten mogelijk worden de bijstandsmoeders bonussen en bijscholingen aan te bieden voor hun oppaswerkzaamheden. De kinderen van de bijstandsmoeders mogen† gewoon mee naar de kinderopvang, aldus van Hoof.

Gerkens fel tegen voorstel
SP’er Gerkens is fel tegen het voorstel van staatssecretaris van Hoof. “Bijstandsmoeders zijn niet voor niets vrijgesteld van hun sollicitatieplicht. Iedere ouder moet het recht hebben zijn of haar kind op zijn eigen manier op te voeden. Ook mensen met minder financiŽle middelen moeten het recht behouden zelf voor hun kinderen te kunnen zorgen”, aldus Gerkens.

‘Oppaswerk door opgeleid en gekwalificeerd personeel’
Volgens Gerkens is het passen op een grote groep kinderen iets anders dan passen op je eigen kind. Daarom zou kinderopvang moeten gebeuren door daarvoor opgeleid en gekwalificeerd personeel. Ter vergelijk geeft Gerkens het voorbeeld: "Veel mensen kunnen prima autorijden, maar dat maakt hen niet per definitie ook taxichauffeur".

Vrouwenorganisaties positief
Ondanks de protesten van Gerkens hebben verschillende vrouwenorganisaties in Nederland positief gereageerd op zijn plan, aldus van Hoof.

Bron:
Novum

Trefwoorden: Oppassers Beleid


Bookmark dit artikel:
NUjij | eKudos | Plaatsen/stemmen op Digg | Voeg toe aan je Facebook-profiel | Del.icio.us | Google bookmark | StumbleUpon | Voeg toe aan iGoogle | Feed bekijken